Pod stejnou značkou koupíte v Rakousku kvalitnejší potraviny

Někteří slovenští spotřebitelé už dlouho upřednostňují nákupy potravin v Rakousku. Pro mnohé to je jen konspirace "vyznavačů západu" o kvalitnějších rakouských, či německých potravinách.

Nákupy v Rakúsku sa oplatia. Vyššia kvalita za porovnateľnú, často aj nižšiu cenu.

Porovnání kvality dvaceti dvou vybraných výrobků stejné značky potravin, které uskutečnilo ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státní veterinární a potravinovou správou SR, tuto skutečnost potvrdilo. Stejný výzkum se stejnými výsledky potvrdilo i české ministerstvo zemědělství ústy ministra Mariana Jurečky.

Výsledky porovnávání představila ministryně zemědělství a rozvoje venkova Gabriela Matečná spolu s generálním ředitelem itátní veterinární a potravinové správy SR (ŠVPS) Jozefom Bírešom na společné tiskové konferenci, která se konala 14.02.2017.

Při tomto porovnávání se brala do úvahy jen otázka kvality, nikoliv ceny. Ministerstvo jako státní orgán ani nemá v kompetenci porovnávání cen výrobků.

Není ale žádným tajemstvím, a mnohá komerční média to už potvrdila, že některé ceny porovnávaných výrobků mohou být v Rakousku nižší, než na Slovensku. Když vezmeme do úvahy časté výprodejové akce a různé marketingové kampaně, mouhou být nákupy v Rakousku v konečném důsledku dokonce celkem levnější, než na Slovensku nebo v Čechách.

Samozřejmě jsou i výrobky, jejichž ceny jsou v Rakousku výrazně vyšší než na Slovensku nebo v Česku. Častokrát tomu odpovídá také podstatně vyšší kvalita.

Rozdíly v kvalitě potravin stejné značky koupené na Slovensku a v Rakousku se potvrdily také ministerstvu

Podle ministryně zemědělství a rozvoje venkova SR Gabriely Matečné nadnárodní výrobci potravin vytvářejí dvě třídy spotřebitelů.

Kontroloři porovnávali složení 22 potravinářských výrobků, ze kterých vzorky stejné značky koupili v obchodních řetězcích na Slovensku a v Rakousku. “Jde o produkty nadnárodních společností, které se jmenují stejně, mají stejný obal a přece mají různé složení”, pověděla ministryně Matečná.  Jak dále dodala, “až u poloviny výrobků jsme našli výrazné rozdíly značně ovlivňující jejich kvalitu. To všechno v neprospěch mezinárodních produktů prodávaných na Slovensku.”

Pro Slovensko dopadlo nejhůř porovnání nealko nápojů

Vzorky dvaceti dvou potravin byly koupené v maloobchodních prodejnách v Bratislavě a v rakouských obchodech v obcích Kittsee a Hainburg. Podle ústředního ředitele ŠVPS Jozefa Bíreše obstály v testu nejhůř nealko nápoje, u kterých kontroloři zjistili použití většího množství sladidel a konzervačních látek, dále také rozdílný typ sladidel u nápojů koupených na Slovensku.

Horší kvalitu měly také čaje koupené na Slovensku, u kterých měly čajové sáčky nižší gramáž, menší intenzitu vůně a chuti, jako značkově identické čaje zakoupené v Rakousku.

Při něktorých totožných masových produktech zaznamenali slovenští kontroloři menší procentuální podíl masa u výrobků koupených na Slovensku.  Podobně, v neprospěch slovenských zákazníků, dopadl také oblíbený sýr mozzarella.

Argument různých regionálních chutí neobstojí

“Spotřebitel má právo na stejnou kvalitu té určité značky bez ohledu na krajinu původu nebo krajinu nákupu. Argument,  že spotřebitelé upřednostňují různé regionální chutě, neobstojí. Slovenský spotřebitel určitě neočekává umělá sladidla a barviva, nebo menší podíl masa jako ten rakouský”, řekla ministryně Matečná.

Při zdůvodnění různého množství jednotlivých ingrediencí u totožných výrobkůch na evrópských trzích, zpravidla bývalého východního bloku se nadnárodní producenti potravin opírají často o argument různých regionálných chutí a lokálních zvyklostí. Tato argumentace je vzhledem na kvalitativní rozdíly v neprospěch nových členských zemí EU úplně zcestná.

Potravinářští giganti se chovají podle pravidel trhu a dělají jen to, co jim trh a kontrolní orgány dovolí. Z jejich chování je úplně jasné, že hlavní roli v těchto rozdílech hrají ekonomické faktory.

Účinným řešením trhu by bylo také to, že by spotřebitelé před méně kvalitními potravinami nadnárodních výrobců upřednostnili potraviny domácí produkce. Na to by však byla potřebná kvalitní a argumentačně atraktivní informační kampaň na podporu prodeje slovenských a českých potravin, rozmanitost a dostatek domácích, kvalitativně a cenově konkurenceschopných potravin, stejně tak jejich designová a obalová atraktivita.

Spotřebitelovi, který si chce nadále kupovat svoje oblíbené značky konkrétních potravin, momentálně nezůstává nic jiné, jak kvalitu potravin nadnárodních producentů potravin buď akceptovat, nebo méně kvalitní potraviny nekupovat na Slovensku či v Česku, ale kupovat kvalitnější v Rakousku, často také za nižší ceny.

toto je vhodné řešení např. pro Slováky z Bratislavy a okolí, případně pro lidi, kteří často jezdí do Rakouska za prací, podnikáním, sportem nebo zábavou.

Porovnávání potravin připravují také další země

Ministerstvo zemědělství SR plánuje i nadále pokračovat s porovnáváním kvality potravinářských výrobků. Výsledky těchto průzkumů chce předložit Evropské komisi.

Podobné záměry s porovnáváním potravinářských výrobků má podle ministryně Matečné také český ministr zemědělství Marian Jurečka.

Kromě Slovenska a Česka se touto problematikou plánuje zabývat také Litva, Lotyšsko, Rumunsko či Bulharsko. Tyto země chtějí tlačit společně na evropskou administrativu, aby se tímto tématem začala seriózně zabývat také Evropská komise (EK)